Wat het is

Linux (of liever een Linux-distributie) is een besturingssysteem, net zoals Microsofts Windows of MacOS van Apple. Je kunt het in plaats van Windows op je pc installeren, maar je kunt ook beide naast elkaar hebben en kiezen tijdens het opstarten.

Open source

Alle software in een Linux-distributie is vrije of open-sourcesoftware, wat inhoudt dat het geheel vrijblijvend verspreid mag worden. Het wordt zonder winstoogmerk door vele individuen en groepen van over de hele wereld ontwikkeld. Sommige projecten worden zelfs ondersteund door commerciële bedrijven. Sommige open-sourcesoftware is ook voor andere besturingssystemen beschikbaar. Zo is er ook een Windows-versie van de browser Firefox en het officepakket LibreOffice.

Distributies

Wat anders is dan bij besturingssystemen die van één bedrijf afkomen, is dat er voor Linux verschillende distributies bestaan. Wat ze gemeen hebben, is dat ze grotendeels dezelfde software bundelen. Wat verschillend is, is de afwerking. DistroWatch heeft een overzicht van vele distributies.

Mijn persoonlijke favoriet is een aantal keer veranderd tussen 1998 en nu, o.a. door de richting waar bepaalde distributies op gingen. Ik heb een tijd lang Ubuntu gebruikt, maar ondertussen gebruik ik Linux Mint. Dat is voornamelijk vanwege de klassiekere desktop. Bij Ubuntu probeerden ze een desktop te ontwikkelen die geschikt is voor zowel mobiele apparaten met touchscreens als pc's.

Voor- en nadelen

Een aantal voordelen van Linux:
  • Legaal gratis te krijgen
  • Geen last van virussen en andere malware
  • Goed voor als je interesse hebt in informatica
De grootste nadelen die ik kan bedenken:
  • Alhoewel desktopsoftware net zo makkelijk is als onder Windows, heb je soms toch net wat meer handigheid met computers nodig, bijvoorbeeld om Linux al geïnstalleerd te krijgen.
  • Je kunt software nodig hebben die alleen voor Windows bestaat. Zo is er geen Microsoft Word. Je kunt wel met o.a. LibreOffice Word-bestanden openen, maar er is geen garantie dat het 100% compatibel is. En ook van lang niet alle spellen bestaat een Linux-versie.

Handleiding

Een uitgebreidere introductie en veel achtergrond- en gebruikersinformatie zijn te vinden in mijn handleiding.

Laatste update van deze pagina: 15-03-2018