Woordenboeken

Er is geen volgorde aan te geven voor kanji zoals in ons alfabet. Hoe orden je ze dan in een woordenboek? De traditionele methode is gebaseerd op een indeling op radicalen, het semantische deel van een karakter (zie ook Opbouw van kanji). In een overzicht van radicalen op een van de eerste pagina's zoek je naar het juiste radicaal en aan de hand daarvan kun je weer ergens verderop een verzameling kanji vinden met dat radicaal.

In modernere en zeker in elektronische woordenboeken zijn de karakters vaak ondergebracht onder alle onderdelen die je in het karakter kunt terugvinden. Een online woordenboek zoals Jim Breen's WWWJDIC gebruiken is daardoor een stuk minder tijdrovend en eenvoudiger dan een traditioneel woordenboek. Daar klik je de benodigde onderdelen aan en kijk je welke mogelijkheden er daarmee zijn.

Een andere ordeningsmethode die ook wel in combinatie met radicalen wordt gebruikt, is het aantal vegen dat nodig is om de kanji te tekenen of een uitspraak van het karakter. Een enkel woordenboek hanteert ook zijn geheel eigen methode, zoals SKIP-codes of de "four corner"-methode.

Laatste update van deze pagina: 04-05-2010