Aantal kanji

Niemand kan zeggen hoeveel karakters er precies bestaan, maar het loopt zeker in de tienduizenden. Erg uitgebreide woordenboeken zijn de Chinese Kāng xī (uit 1716) met in de 40.000 karakters en Zhōng huá zì hǎi (veel moderner, van 1994) met in de 80.000 en het Japanse Daikanwa jiten (ook van 1994) met in de 50.000. Van die enorme aantallen zijn veel karakters een ongebruikelijke variant van een ander karakter, niet standaard of obscuur. Veel werden zelfs in klassiek Chinees niet veel gebruikt.

Elk Chinees karakter kan in principe gebruikt worden als kanji in het Japans. In principe, want in de praktijk is lang niet elk Chinees karakter ooit in Japan gebruikt.

Jōyō kanji

Na de Tweede Wereldoorlog heeft de overheid 1850 kanji bestempeld tot 当用漢字 tōyō kanji (kanji voor dagelijks gebruik). Dit was het gevolg van het beleid dat tijdens de Amerikaanse bezetting werd ingevoerd om de grote massa te scholen. Het is de bedoeling dat iedere volwassene die kanji kent. In kranten e.d. is het streven dan ook alleen deze karakters te gebruiken. De lijst is later nog uitgebreid tot 1945 karakters. Deze nieuwere, uitgebreidere lijst staat bekend als 常用漢字 jōyō kanji (wat ook kanji voor dagelijks gebruik betekent).

Leerlingen op een Japanse basisschool worden 960 kanji bijgebracht; nog een stuk of duizend worden verworven op de middelbare school, zodat men uiteindelijke alle jōyō kanji hoort te kennen.

Als je de jōyō kanji op volgorde van gebruiksfrequentie zet, zul je met de eerste 500 al zo'n 60% van een gemiddelde Japanse tekst kunnen lezen. De eerste 1000 dekken al 85%. Alle kanji daarna komen maar in enkele woorden voor of soms zelfs maar in één specifiek woord.

Jinmēyō kanji

Naast de jōyō kanji zijn er nog 983 extra 人名用漢字 jinmēyō kanji die gebruikt mogen worden voor eigennamen. Deze lijst is ingevoerd omdat mensen hun familienaam niet ineens anders wilden schrijven en men soms ook voor voornamen minder gebruikelijke kanji wil gebruiken. Veel karakters die in namen kunnen voorkomen, kwamen niet voor in de lijst van jōyō kanji. Het is verplicht voor namen karakters te gebruiken uit de lijst van jōyō of jinmēyō kanji.

Laatste update van deze pagina: 01-05-2010